5.2.2014

Herkullista Runebergin päivää!

Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luomasta tortusta.
Reseptistä on lukuisia muunnelmia. Alla esimerkkinä yksi, jota kannattaa kokeilla. Resepti löytyy Culinary Porvoo (2009) kirjasta.

 Runebergin torttu


Runebergin tortut

100 g voita/margariinia
1 dl hienoa sokeria
1 muna
50 g hienoksi hakattua mantelia
1 1/2 dl korppujauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 dl kuohukermaa
Kostutukseen
punssia ja sokerivettä
Koristeluun
vadelmahilloa, tomusokerikuorrutusta

Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vatkaten joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita joukkoon kerma ja halutessa hieman punssia. Voitele muffinssipellin syvennykset ja kaada taikina koloihin. Paista 200 asteessa noin 20 min. Kostuta tortut paiston jälkeen punssi-sokerivesiseoksella. Viimeistele tortut tomusokerista ja vedestä tehdyllä paksulla tahnalla. Pursota kuorrutus renkaiksi vadelmahillon ympärille 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti