18.10.2013

"Äiti, onko pizza perinneruokaa?"

Tämän ja muiden kiperien kysymysten äärellä perjantaiherkkuna karvasmanteliset punajuurileivokset!


Punajuurileivokset
(n. 12 annosta)

2 munaa
1 keltuainen
0,75 dl fariinisokeria
0,75 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta tai -rouhetta
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl kanelia
0,25 tl suolaa
2 punajuurta raastettuna
1 dl öljyä
(pari tippaa karvasmantelia)
Kuorrutus
300 g mascarponea
1 dl lemon- tai limecurdia
n. 1 dl tomusokeria
n. 1 rkl sitruunan- tai limetinmehua
(mantelirouhetta)

Vaahdota munat ja sokerit kuohkeaksi. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, punajuuriraaste ja öljy. Mausta halutessasi karvasmantelilla. Kaada taikina esim. voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Jäähdytä. Vatkaa kuorrutusainekset kuohkeaksi, tarkista maku ja levitä kakun pinnalle. Koristele halutessasi mantelirouheella ja anna tekeytyä jääkaapissa.


15.10.2013

Ranskalaisten patonki

Ranskassa kohistaan ylirapeista patongeista ja ienvaurioista -ja mitä minä teen? Teen patonkitaikinaa kaksi päivää rapeakuorista ja kuohkeakoloista leipää tavoitellen. Se, ettei kuvaa ole patongeista, kertoo onnistumisesta. Kokeilkaa!

Baguette
4 kpl

1. päivä
1,5 dl kylmää vettä
5 g tuorehiivaa
3,5-4 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl hienoa merisuolaa

Sekoita kulhossa yhteen kaikki kylmät raaka-aineet suolaa lukuun ottamatta.
Vaivaa taikinaa 10 minuutin ajan. Lisää suola ja jatkaa vaivaamista vielä muutaman minuutin ajan.
Peitä kulho muovikelmulla ja nosta se jääkaappiin yhdeksi vuorokaudeksi tai vähintään 12 tunniksi

2. päivä
(1. päivänä tehty taikina +)
3 dl kylmää vettä
10 g tuorehiivaa
0,5 rkl vaaleaa siirappia tai sokeria
7,5 dl erikoisvehnäjauhoja
2 tl hienoa merisuolaa

Sekoita yhteen edellisenä päivänä tehty taikina, veteen sekoitettu hiiva, siirappi ja jauhot. Vaivaa taikinaa 10
minuutin ajan. Lisää suola ja jatkaa vaivaamista muutaman minuutin ajan. Anna taikinan levätä liinan alla reilun tunnin ajan. Muotoile kohonnut taikina patongeiksi ja nosta ne patonkipellille tai leivinpaperin päälle. Anna kohota vielä 1–2 tuntia. Paista vedellä kostutetut patongit 240–asteisessa uunissa, noin 20 minuuttia. Leipien tulee saada kunnon ruskea paistopinta.

Beebipere kokaraamat - Ilmestyy pian Virossa!

Väikelapse mahetoit

Naturaalne ja mitmekülgne kodutoit on lapsele vajalik juba esimesest lusikatäiest alates.
Puhast mahetoitu eelistades on su valik ohutu, kõrge toiteväärtusega ja väga hea maitsega.
Üle 100 retsepti ja kopsaka teooriaosa sisaldav „Beebipere kokaraamat” on suurepärane investeering lastega peredele. Noored vanemad võivad mängeldes panna aluse oma kodusele toidukultuurile odavalt ja kerge vaevaga.
Hea beebitoit pole võrreldav tööstusliku purgitoiduga. See on hoopis isuäratavalt värviline, ehtsa struktuuriga ja vaheldusrikas ning sellest tunnevad rõõmu nii suured kui väikesed. Raamatu retseptidest inspireerituna saad valmistada just oma lapse vajadustele sobivaid toite.

14.10.2013

Puuropäivä!


Yksi puuropäivä viikossa tekee hyvää kaikin tavoin! Ja mikä parasta, hyvin haudutetusta puurosta pitävät kaikki. Ja voiko olla helpompaa? Uunipuuroon voi yhdistellä vaikkapa ohraa, riisiä, kauraa ja ruista, ja nesteeksi sopii tavallisen maidon lisäksi myös erilaiset kasvimaidot. Suurimoiden lisäksi sekaan voi ripotella leseitä. Tuoreet (pakastetut) marjat maistuu sellaisenaan tai kiisselinä. Syömään, lapset!

1.10.2013

Piristystä puolukoista!


Ihanaa, itse tehtyä hilloa jogurttiin, torttupohjille tai pannarin päälle! Reilusti puolukoita, reilusti omenoita, hillosokeria ja ripaus kardemummaa. Puolukka-omena makuparia kannattaa kokeilla myös erilaisiin kiisseleihin ja salaatteihin. Syksyinen salaatti syntyy vaikkapa raastetuista juureksista ja kaalista, pekonista ja Aurajuustosta.