22.4.2013

Pizzaa ulkoleivinuunista!


Pizzanpaistohinku iski niin yllättäen, että leipälapio, arinaharja yms. jäivät kaikki etsimättä. No, paistui se kesäkauden eka pizza näinkin, paperilla ja paljain käsin paperia pyöriteltäessä.

Mahlaa!


Mahla-aika on parhaimmillaan ja yhdestä pienestäkin koivusta valuu vuorokaudessa noin 5 litraa hyvää ja terveellistä maitiaisnestettä! Mahlan virtaus alkaa, kun maa sulaa ja puiden vedenotto alkaa. Mahlassa maistuu puun kasvulleen varastoimat ravintoaineet, kuten luonnon omat sokerit, valkuaisaineet, kivennäis- ja hivenaineet.
Mahlan valutus on sinänsä yksinkertaista. Puuhun porataan muoviletkun (n. 10 mm) mentävä reikä ja mahla juoksutetaan puhtaan letkun läpi puhtaaseen astiaan. Meillä on käytössä kymmenen litran muoviämpäri tai kaupan vesipullo, jonka kannen keskelle on tehty letkulle sopiva reikä. Sopii harrastelijakäyttöön mainiosti. Valutusastia kannattaa pitää varjoisassa paikassa, ettei aurinko lämmitä mahlaa turhaan (max +5 astetta). Illasta aamuun mahlaa valuu jo hyvin. Porausreikä tukkeutuu itsestään mahlan sokereista, joten esimerkiksi ennen suositeltua puutappia ei tarvita.
Muista, että mahlan valutukseen on oltava aina maanomistajan lupa ja että valutus on hoidettava hygieenisesti. Mahla on helposti pilaantuvaa ja parhaimmilta se maistuukin suoraan puun juurella. Jääkaapissa mahlaa voi säilyttää 2-5 päivää, mutta ylimääräisen mahlan voi myös pakastaa vaikka jääpaloiksi erilaisten juomien sekaan. Mikäli kärsivällisyys riittää, kokeile keittää mahlasiirappia lettujen seuraksi. 10 litrasta mahlaa saat reilun desin valmista siirappia!

18.4.2013

Luomukakkua konditoriasta!


Ilouutisia! Kakku & Leipä Keisarilta on tullut markkinoille Suomen ensimmäisen luomutäytekakku!
Kakku täyttää Eviran luomuvaatimukset.Onnea kakulle!

Lisätietoa täältä:
http://www.kakkukeisari.fi/index.php/home

Haluatko kirjan hyllyysi? Tai lahjaksi vauvaperheeseen?

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZ_8ICXXxLd8kF4Y1VDquxHQyiP59aS3oj_66X3f85SGmz4DXjPfXouvAwu7G3BIcTPQ9X3GMDiugW9rwA-XaTB36zRa0hyphenhyphenmlj-FjjTHr9A0LGYJNTsTtEb-WhTLVB6J88qfQVv5MMs5U/s1600/myyt%C3%A4v%C3%A4t+044.kirja.jpg


 Tilaa Luomuruokaa lapselle -kirja suoraan tekijältä 24 e/kpl + toimituskulut. Ota yhteyttä blogi- tai facebook -viestillä, kiitos!
Yst. Matleena Lahti

Facebook-linkki:
 (http://www.facebook.com/pages/Luomuruokaa-lapselle-Vauvaperheen-keittokirja/352837461432543)

9.4.2013

Lumihommia ja hyvää ruokaa




Missä ihmeessä se kevät ja kesä viipyy? Luntakin tuli lisää.
Ruokana uuniperunoita ja uunilohta. Halkaisimme kokonaiset rosamundat lähes pohjaan asti, ja kypsyminen nopeutui kummasti. Vajaat puoli tuntia uunissa ja samaan uuninlämpöön lohifilee. Lisäksi tillillä ja valkosipulilla maustettua jogurttikastiketta. Yksinkertaista ja hyvää koko perheen kotiruokaa!

7.4.2013

Osaatko nylkeä ahvenen?


Pilkkisaalista tuli, samoin aurinkoa! Täydelliset kalastuskelit! 16 isoa ahventa nyljettiin ja paistettiin mätineen päivineen voissa. "Minä en tykkää mätämunista", ilmoitti tyttäreni 3 v. perkausvaiheessa, mutta söi rapeaksi paistettua, suolalla maustettua mätiä hymyssä suin.

Lue täältä nylkemisohjeet:
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/116767-katso-miten-ahvenen-nylkeminen-onnistuu-helposti

Tai katso videonpätkiä täältä:
http://www.ahven.net/kalastusvideot

2.4.2013

Elintarvikevärit

On pastavärejä, nestepulloja, kimallepulveria, tomuväriä, suihkeita, efektisävyjä ym. ym.

Olomuodosta huolimatta elintarvikevärit ovat ruoan värjäämistä varten. Värejä voidaan tehdä keinotekoisesti tai hyödyntää luonnon omia väriaineita kuten punajuurta tai porkkanaa. Myös ainakin yhdestä hyönteislajista tehdään elintarvikeväriä: kokenillikilpikirva Dactylopius coccus on karmiinin (E 120) raaka-aine. Elintarvikevärit kuuluvat siis elintarvikelisäaineisiin ja niillä on E-luokittelu.

Kun teet seuraavan kerran macaron-leivoksia tai värjäät kakunkuorrutusta tai -täytteitä, tutustu vaihtoehtoihin!

Perusruokakauppavärien lisäksi väreihin voi tutustua esim. täällä:
http://www.spicearoma.fi/fi/Tuotteet/luonnolliset+v%C3%A4rit/2/Elintarvikev%C3%A4ri+mansikan+punainen+10+ml/54

 http://www.pandurohobby.fi/Catalogue/90-Paketoi-anna-lahjaksi/9010-Makeiset/901010-Elintarvikevarit/1/290244-Elintarvikevari-10-ml-punajuur

http://www.confetti.fi/epages/Confetti.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Confetti/Categories/ELINTARVIKKEET