27.12.2012

11 kk!


Yhtenä päivänä kun tämä veijari tyhjensi apunani märät pyykit pyykkikoneesta - tajusin, että kohtahan hän ripustaa ne jo kuivumaan. Käsittämätöntä, miten tämä vauva-aika valuu hyppysistä. Nyt olisi korkein aika saada ensimmäisen vuoden valokuvat albumiin.

Poika todellakin käyttäytyy jo kuin isompikin ihminen. Leikkii piilosta, tanssii ja taputtaa, huiskuttaa, kiipeilee vintinportaita ja touhuaa -ennen kaikkea erittäin uhkarohkeasti. Neljästa hampaasta yksi on painunut sisään, kun kasvot kopsahtivat taaperokärryssä könytessä lattiaan. Kävelyhommia odotellessa.

Ruokapöydässä herra haluaa olla juuri sekunnillaan silloin, kun sisäinen nälkäkello kilahtaa. Ruokaa on saatava heti. Ruoka maistuu sekä lusikalla syöttäen että itse syöden. Piimää hörpitään lasista. Yöt ovat rauhoittuneet niin, että rintamaitoa syödään korkeintaan kerran aamuyöstä. Päiväunet alkavat kutistua kaksista unista yksiin lounaan jälkeisiin. Suolaa, sokeria ja joitakin nitraattipitoisia kasviksia ja juureksia lukuunottamatta lapselle sopii ruoaksi lähes kaikki. Lue tarkemmin ruokaohjeistuksista Luomuruokaa lapselle -kirjasta ja tarjoa lapsille monipuolista ruokaa rohkeasti ja ennakkoluulottomasti!

23.12.2012

Hyvää Joulua!


Hauskoja keittiöhetkiä ja hyviä joulumakuja rakkaille blogini lukijoille!

PS. Tee lapsille jouluherkkuja tummaan suklaaseen dipatuista, tuoreista ja kuivatuista hedelmistä -luomusti!


22.12.2012

Voi voi & smör smör.


Näyttää siltä, että tyttäreni rakastaa voita vähintään yhtä paljon kuin minä.

Vauvan joulupaisti


Karjalanpaistilihoja, sipulia, kaalia, ruissuurimoita, tuoretta timjamia, maustepippureita, muutama kuivattu karpalo tai rusina ja kanelitanko. Lisää nesteeksi vettä ja tuorepuristettua omenamehua ja hauduta pitkään!

18.12.2012

Kotijuusto ja rusinahillo


Joulu tulee -ja juustot! 

Kotijuuston valmistukseen käytetään usein apteekin juustonjuoksutinta, joka saostaa maidon proteiinit meheväksi juustomassaksi. 
Tämä juoksute on valmistettu mikrobiologisesti Rhizomucor Miehei-sienestä, jonka juoksutin on Miki ekstrakti. Lisäksi pullossa on natiriumbentsoaattia, natriumkloridia ja vettä. 
Voit tehdä vastaavaa kotijuustoa myös täysin luomusti, maidolla, munilla ja piimällä. Poimi ihana piimäjuusto-ohje Luomuruokaa lapselle -kirjan s. 158. Jouluna voit maustaa juuston vaikkapa ripauksella kanelia tai kardemummaa. Paista juustoviipaleet voissa ja tarjoa vaikkapa (luomu)rusinahillon kera joulujälkkärinä. Helppo hillovinkki tässä.

Rusinahillo

250 g rusinoita
2-3 dl tuorepuristettua omenamehua (tai glögiä)
1 sitruuna

Pane rusinat kattilaan ja kaada päälle neste. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Pane myös sitruunan mehu kattilaan. Kuumenna ja anna kiehua vähän aikaa samalla sekoitellen. Kun hillo on sakea, ota kattila levyltä ja sekoita joukkoon sitruunan kuoriraaste. Kiehauta ja purkita hillo.

16.12.2012

Porkkanalaatikkoa vauvalle

 


Ensimmäiset joululaatikot raakapakastettu! Ennen suolan lisäämistä tein porkkanalaatikosta tietenkin pienen vauvaversion. Olisipa ollut pieniä, pyöreitä pullafoliovuokia pakastukseen!

Mantelinen porkkanalaatikko (10 kk+)
 
    2 dl vettä
    2 dl riisiä
    1 l maitoa
    1 kg porkkanoita
    3 munaa
    n. 1 dl mantelijauhetta
    ripaus valkopippuria
    ripaus piparkakkumaustetta
    n. 0,5 dl siirappia
    2 tl suolaa
    Pinnalle
    mantelijauhetta tai -lastuja
    voita

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää riisi ja anna kiehua, kunnes neste on imeytynyt riiseihin. Lisää maito ja anna hautua kannen alla välillä sekoittaen melkein kypsäksi puuroksi.
Keitä porkkanasose ja yhdistä puuroon. Mausta mantelilla ja muilla mausteilla. Lisää suola vasta lopuksi, kun olet ensin ottanut laatikkoa erikseen myös vauvalle.
Kaada seos voideltuihin uunivuokiin, ripottele pintaan mantelia, kuvioi ja pakasta. Sulata laatikot jääkaapissa ja vuole päälle voinokareita. Kypsennä laatikoita uunissa 175 asteessa koosta riippuen noin 45 minuuttia-tunti.




13.12.2012

Lucianpäivätorttuja!


Äidille, isille ja isommille lapsille. Hyvää lucianpäivää!

Tee (luomu)voitaikina itse tai käytä kaupan valmista voitaikinaa. (Huom. VOItaikina sisältää voita ja erilaiset lehti- ja torttutaikinat margariinia.) Täytä tortut muhkealla kreemillä ja lisää halutessasi leivonnaisiin nokare esim. omena- tai aprikoosimarmeladia. Paista ja koristele tortut vähän jäähtyneinä sitruunamehutilkkaan sekoitetulla tomusokerikuorrutuksella.

Vanilja-kardemummakreemi

1,5 dl kermaa
3 keltuaista
3 rkl sokeria
1,5 rkl perunajauhoja
0,5 tl vaniljajauhetta
ripaus kardemummaa

Pane kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna sekoitellen, kunnes kreemi sakenee. Jäähdytä ja täytä tortut.

PS. Muista käyttää kreemiä myös perinteisiin joulun luumutorttuihin!

Glögiä lapsille!


Ihanaisen omenainen lasten glögi syntyy tuorepuristetusta omenamehusta. Mausta omppumehu kanelitangolla, muutamalla neilikalla, maustepippurilla ja kokonaisella kardemumman siemenellä. Kuumenna mehu kattilassa ja tarkista maku. Lisää halutessasi hieman makeutta vaikkapa ruokokidesokerista.

PS. Glögejä voit keitellä myös pakastemarjoista: kokeile esim. vaniljalla maustettua puolukkaglögiä tai sitruunan kuorella maustettua mustikkaglögiä.

11.12.2012

Kiitos! Thank you! Merci!


Luomuruokaa lapselle – Vauvaperheen keittokirja on valittu Suomen parhaaksi lasten ja perheiden keittokirjaksi (Best Children and Family Cookbook) maailman keittokirjoja ruotivassa Gourmand Cookbook Awards 2012 -kilpailussa. Kirja on nyt ehdokkaana maailman parhaaksi omassa sarjassaan. Voittaja selviää Pariisissa helmikuun 23. päivänä 2013.

http://www.moreenikustannus.fi/page.asp?document_id=876&cat_id=876

10.12.2012

Rusinat

Rusinasesonki on kohta kuumimmillaan! Pikkujouluissa napostellaan rusinoita, ja jouluna rusinoita upotetaan pullaukkoihin ja sekahedelmäsoppaan. 

Tiesitkö, että "äiti"rusinat eli viinirypäleet ovat jo pitkään olleet EU:n kärkipaikoilla torjunta-ainejäämälistoilla? Kuivattujen rusinoiden prosessoinnissa torjunta-ainejäämät vielä konsentroituvat, kun isot ja mehevät rypäleet kutistuvat pikkuruisiksi rusinoiksi. Kaiken kukkuraksi kuivatut hedelmät sisältävät usein mm. säilöntäaineena käytettyjä rikkiyhdisteitä.

Joten, nautitaanpa lapsiperheet luomusta!


8.12.2012

Joululahjapulmia?

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZ_8ICXXxLd8kF4Y1VDquxHQyiP59aS3oj_66X3f85SGmz4DXjPfXouvAwu7G3BIcTPQ9X3GMDiugW9rwA-XaTB36zRa0hyphenhyphenmlj-FjjTHr9A0LGYJNTsTtEb-WhTLVB6J88qfQVv5MMs5U/s1600/myyt%C3%A4v%C3%A4t+044.kirja.jpg


Tilaa Luomuruokaa lapselle -kirja joululahjaksi suoraan kirjailijalta signeerattuna tai ilman hintaan 24 e/kpl + toimituskulut. Sopimuksen mukaan myös kauniiseen joululahjapakettiin käärittynä suoraan lahjan saajalle!

Ota yhteyttä kirjailijaan blogi- tai facebook -viestillä, kiitos! Iloista joulun odotusta!
Yst. Matleena Lahti

Facebook-linkki:
 (http://www.facebook.com/pages/Luomuruokaa-lapselle-Vauvaperheen-keittokirja/352837461432543)

6.12.2012

Hyvää Itsenäisyyspäivää!



"Voiko ihanammin päivä enää alkaa?" Ihania vohveleita, meheviä mustikoita ja maailman parasta banaanikastiketta. Mausta soseutettu banaani raastetulla sitruunankuorella, kanelilla ja kardemummalla, ohenna halutessasi vaikkapa appelsiinimehulla. Tuntui maistuvan 10 kk+ lisäksi meille isommillekin.


2.12.2012

Suola -merkinnät uudistuvat!


Ilta-Sanomat kertoi tänään, kuinka elintarviketeollisuusliiton mukaan elintarvikkeiden pakkausmerkinnät tulevat muuttumaan. Tällä hetkellä kuluttajaa tiedotetaan vain elintarvikkeiseen lisätystä natriumkloridista, mutta tulevaisuudessa suolapitoisuudessa huomioidaan myös luontainen natrium. Hämmennystä luvassa!

Lue linkki:
http://www.ruokala.net/ajankohtaista/maininta-suolasta-maidossa-voi-hammentaa-kuluttajaa/1288520742985?utm_source=twitterfeed?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook