29.11.2012

Puolukkasosekiisseli


Mikä piristyspommi! Kirpsakka puolukkakiisseli, luomujogurttinokare sekä pikku ripsaukset kookosta ja kardemummaa. Kiisseleitä ja muita jälkiruoka- ja välipalaideoita lisää Luomuruokaa lapselle -kirjasta!

PS. Tämä puolukkakiisseli valmistui kirjan s. 54 marjasosekiisseli ohjeella. Kyllä oli lasten suut muikeana!

27.11.2012

10 kk!


Ihan huippua! Tämä vauva syö jo jogurttia, piimää, raejuustoa, maitopohjaisia ruokia ja vaikka mitä! Maustamattomina maitovalmisteina ja luomuna tietenkin. Parhaillaan uunissa paistuu kaksi kipollista makaronilaatikkoa! (Luomuruokaa lapselle kirjan s. 98) Toinen, suolaton versio lapselle ja toinen muulle perheelle. Mainio ruoka myös pakastettavaksi!

Hapanmaitotuotteisiin on tosiaan totuteltu pienissä määrin jo pari viikkoa ja öljyä lirautan päivittäin aina johonkin ruokaan. Ruoka on tasaiseen tahtiin sekä lusikoitavaa että sormin syötävää. Puurot, keitot ja padat menee hyvin lusikoiden kun taas munakkaat, kalat, kasvikset, hedelmät ja marjat, pastat, leipä jne. uppoaa hienosti ihan itse syöden. Usein lusikka- ja sormiruokia tulee yhdisteltyä samalla aterialla. Lapsi viihtyy ruokapöydässä, kun nenän edessä on sopivia suupaloja itse hamuttavaksi. Jopa karkeat kurkku-, porkkana- ja hedelmäraasteet maistuu hyvin sormin muun ruoan mukana. Tällä hetkellä suurinta välipalaherkkua ovat kalvottomaksi leikatut appelsiinilohkot tai saksilla pilkotut klementiinit. Pieni omenanpuolikas on myös hyvä nakerrettava.

Kun maha on täynnä, ruoka viskaistaan rennosti lattialle! Sotku on välillä uskomaton, mutta onneksi siivoamiseen ei mene kuin minuutti. Muovinen kokolattiamaton pala syöttötuolin alla on ehkä maailman kätevin. Syöttötuolille ehkä kannattaisi näyttää painepesuria.

Lasista lapsi saa ruokajuomaksi hieman joko vettä tai piimää. Ja eipä mene kauan, kun lapsi hörppii ennemmin piimää kuin tissimaitoa! Voi että, niin hienoa, mutta niin haikeaa.

22.11.2012

Salaattia ja -kastiketta


Kesä meni, mutta luomusalaattia ja tuoreita yrttejä saa halutessaan ympäri vuoden. Nitraattipitoisia salaatteja ei suositella alle 1-vuotiaille, mutta toki tuoresalaatteja voi rakentaa muistakin kasviksista, hedelmistä ja marjoista! Yhdistele rohkeasti!

Kokeile vauvojen salaatinkastikkeiksi erilaisia öljyn ja mehun sekoituksia. Omena-, appelsiini-, sitruuna-, limetti- ja tomaattimehu toimivat hyvin. Miedon öljykastikkeen saat sekoittamalla puolet öljyä ja puolet mehua. Vauvan kastike ei tarvitse välttämättä lainkaan mausteita, mutta muun perheen kastikkeen voit maustaa vaikkapa yrteillä, etikalla, valkosipulilla tai sinapilla.

21.11.2012

3 x kurpitsaa


Jos jollakin vauvanruokakokilla on vielä tuoretta kurpitsaa jemmassa, niin väriä arkeen: sosetta, uunikurpitsaa ja kurpitsapastaa! 

19.11.2012

"Jumpulat" ja maailman helpoin majoneesi


Jos nuori haluaa syödä koulun jälkeen "papan jumpuloita" (=hot dogs) ja leipoa itse hodarisämpylät, niin sehän kyllä passaa! Tarjoa taikinaan vehnän lisäksi myös tummempia jauhoja ja valitse sämpylöiden väliin nitriitittömät ja lisäaineettomat nakit, luomuketsuppi -ja anna lasten tehdä maailman helpoin majoneesi itse! Onnistumisen riemua!

Maailman helpoin majoneesi

2,5 dl öljyä
1 muna
2 tl sinappia
2 tl viinietikkaa
suolaa
mustapippuria

Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon. Pane sekoitin kulhon pohjalle, käynnistä ja nostele konetta muutaman kerran kunnes kastike on tasaista. Majoneesi valmistuu silmänräpäyksessä!
* Raikasta majoneesia soseutetulla avokadolla, valkosipulilla ja sitruunalla!

PS. Itse leivotut, vähäsuolaiset sämpylät maistuvat myös yli 8 kk lapsille. Anna lapsen nakertaa sämpylää itse tai paloittele leipää pöydälle sormin napattaviksi suupaloiksi.

PS. Jos jaksatte, tehkää itse myös ketsuppia! Kokeilkaa vaikkapa Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin helppoa ketsuppiohjetta luomuaineksista, chilillä tai ilman:
 http://www.goodfood.fi/2012/10/31/itse-tehty-ketsuppi/

16.11.2012

Kookospähkinä


Oletko nähnyt näin hauskasti avattua kookospalmun hedelmää? Kovan, karvaisen pinnan alta on kuoriutunut upea sileäposkinen siemen, josta voi viipaloida syötävää vaikkapa hyvällä sahalaitaveitsellä. Ujuta pillit sisään ja hauska viikonloppujuoma on valmis. Jos haluat, voit puristaa kookoksen sisään myös vaikka appelsiinimehua.

Alle 1-vuotiaille kookoksen käytöstä ei ole olemassa virallista suositusta. Yleisesti ottaen kasvimaidot voi ottaa ruoanlaittoon n. 7 kk eteenpäin.  Lue lisää kasvimaitojen käytöstä vauvaperheissä Luomuruokaa lapselle -kirjasta.


Tavallisesti kookospähkinä avataan esim. vasaralla ja ruuvimeisselillä näin: pähkinään kopsutellaan reiät tyvipuolen tummiin "silmiin" niin, että sisällä hölskyvän kirkkaan kookosveden voi lorisuttaaa siivilän läpi lasiin janojuomaksi. Sen jälkeen pähkinä vasaroidaan halki niin, että varsinainen pähkinä tulee näkyviin. Parhaiten pähkinä hajoaa, kun sitä lämmittää noin 150-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Pähkinässä on paljon syötävää ja osa kannattaa esimerkiksi kuivata ohuina lastuina.


* Kookosmaito on hedelmän lihasta jauhamalla, puristamalla ja uuttamalla saatua valkoista nestettä. Kookoskerma on rasvaisinta. Hedelmälihasta saadaan kookoshiutaleita tai -jauhetta.

* Valitse kaupasta kookospähkinä, jonka vesi hölskyy ravistettaessa hedelmän sisällä. Vanhentuneissa hedelmissä neste on imeytynyt hedelmälihaan. 

* Oletko kuullut, että Intiassa, hedelmän sisällä olevaa, tauriinipitoista kookosvettä käytetään äidinmaidonkorvikkkeena! Ja että puista tippuvat pähkinät tappavat vuodessa noin 150 ihmistä!

14.11.2012

Piirakkapäivä!


Itse pulikoidut karjalanpiirakat ovat aina yhtä hyviä! Ohje on lukijoille tuttu, mutta täytteet ja ulkomuoto yllättävät aina. Kokeilkaa erilaisilla suurimopuuroilla tai marjasurvoksella täytettyjä piiraita -tai yksinkertaisia sultsinoita mannapuurotäytteellä! Paista osa taikinakuorista valurautapannulla kypsiksi, voitele kuoret pyyhkeen sisään pehmenemään ja täytä ne puurolla. Lapset taiteilevat sultsinakääröt hienosti itse!

Maitopuurotäytteiset piirakat sopivat lapsille noin 10 kk eteenpäin ja kasvimaitopohjaiset täytteet jo aiemmin. Suolamäärät kannattaa pitää minimissä.
Leipomisen iloa!

Karjalanpiirakat
n. 36 kpl

Ruistaikina
3 dl kylmää vettä
2-3 tl suolaa
5,5-6 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
Täyte
3 dl vettä
4 dl suurimoita (esim. ohra, kaura, ruis)
1,5 l maitoa
1-2 tl suolaa
Voiteluun
100 g voita
1 dl maitoa tai vettä
Tee täytepuuro. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää sekaan suurimot. Sekoittele, kunnes vesi imeytyy suurimoihin ja kaada sekaan maito. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoitellen ja anna puuron hautua kypsäksi noin 1 tunnin ajan. Mausta puuro suolalla ja jäähdytä.
Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot nopeasti sekoittaen. Jaa taikina paloihin ja pyörittele kaikista pieniä palloja. Painele palloja hieman littanaksi ja pulikoi piiraspulikalla ohuita kuoria. Pidä taikinapalat muovilla peiteltyinä koko leipomisen ajan, jotta kuoret eivät kuivu.
Täytä pohjat 1-2 ruokalusikallisella puuroa, levitä täyte ja rypytä. Nosta piirakat suoraan pellille ja paista tulikuumassa uunissa noin 15 minuuttia.
Voitele piirakat heti uunista oton jälkeen kuumalla voi-maitoseoksella. Pinoa piiraat kulhoon ja peittele hyvin leivinpaperilla ja leivinliinalla. Näin kuori pehmenee sopivaksi. Herkuttele!

* Käytä pohjaan halutessasi riihiruisjauhoja, joista tulee kuoriin ihanan savuinen, riihitetyn rukiin maku.
* Jääkaappikylmää puuroa ei kannata notkistaa esimerkiksi maidolla, koska lisätty maito kuohuu uunissa.
* Munavoin sijaan voit tehdä munatäytteen Luomuruokaa lapselle -kirjan s. 168, tillillä tai ilman.
* Paahda ruistaikinan joukkoon hieman seesaminsiemeniä ja täytä piiraat Luomuruokaa lapselle -kirjan ohjeella riisi-porkkanapuuro s. 58. Pienennä kuoritaikina-annosta.

12.11.2012

Taikataikina

Taisinpa onnistua - tällä kertaa lapset eivät halunneetkaan syödä taikinaa!
Mutta miksi ihmeessä tehdä taikinaa ja leivonnaisia, joita ei voi syödä, lapset ihmettelivät. No leikkileivonnaisiksi, tietenkin!

Taikataikina

3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl suolaa
1,5 dl vettä tai muuta nestettä
1 rkl öljyä

Sekoita jauhot ja suola keskenään. Lisää nesteet, sekoita ja vaivaa helposti muovailtavaksi taikinaksi.
Taiteile taikinasta mitä haluat hieman öljytyillä käsillä ja kuivata taideteokset 125-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

* Valmis taikina säilyy jääkaapissa noin viikon.
* Kokeile värjätä taikinaa esimerkiksi tomaatti-, punajuuri- tai porkkanamehulla.

7.11.2012

Helppoa kuin lasten leikki!


Vauvanruoan valmistus nimittäin. :)
Äiti ei kuori yhtään sen paremmin porkkanoita ja perunoita, kuin juuri 4-vuotta täyttänyt pieni"iso"poika. Vaude.

5.11.2012

Borssi


Ihanaa, paluu arkeen ja hyvää, kepeää kotiruokaa!
Punajuurta ja muita nitraattipitoisia kasviksia ei alle 1-vuotiaille suositella, mutta tee ihmeesä punajuuriruokia vähän isommille lapsille. Borssikeittoon raastoin reippaasti punajuurta, porkkanaa, selleriä ja silppusin lisäksi tavallista keltasipulia ja valkosipulia. Kaaliakin olisi ollut, mutta ajattelin säästää sen kääryleisiin.
Lisäksi käytin keittopohjaan tomaattimurskaa, balsamiviinietikkaa, suolaa, mustapippuria, timjamia ja palmusokeria. Hauduttamisen jälkeen viimeistelin maun mausteisella makkaralla ja tabascotipoilla. Jukra miten hyvää, maistui jopa ilman smetanaa!

2.11.2012

Pumpkin pie - Happy Halloween!


Tämä piirasohje on muokkailtu muinaismuisto opiskeluajoiltani. Kaivan ohjeen reseptikätköistäni vähintään kerran vuodessa kurpitsa-aikaan. Pumpkin pie -tuskissani olen kyllä joskus korvannut kurpitsasoseen porkkanalla ja bataatillakin... Miksikäs ei - kokeilkaa viimeistään pikkujouluaikaan!

Pumpkin pie -kurpitsapiiras

Pohja
100 g voita
0,5 dl (tummaa) sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
Täyte
2 munaa
1 dl (tummaa) sokeria (esim. palmu)
2 dl kypsää kurpitsasosetta

1 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl vaniljajauhetta
0,5 tl inkivääriä
ripaus suolaa
1,5 dl kermaa tai kookoskermaa (tai kerma-maitoa)
Lisäksi
kermavaahtoa

Tee murotaikinapohja esim. sekoittamalla kaikki aineet nopeasti kädellä kulhossa sekaisin tai nyppimällä. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää voi sekaan sormenpäillä nyppien. Lisää tasarakeiseen seokseen nestemäiset aineet ja sekoita taikinaksi.
Tee täyte. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vaahtoon muut täyteaineet.
Painele taikina voideltuun vuokaan ja kaada täyte päälle. Paista 200-asteessa 20-30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Tarjoa piiras vähän jäähtyneenä tai jääkaappikylmänä kermavaahdon kera.

Kurpitsalettuja


Tuoretta, häikäisevän keltaista kurpitsaa tekee mieli käyttää ennen pakkasia vähän joka paikkaan! Lapsiraukat, joku voisi ajatella...
Kurpitsahillon ja -pikkelssin jälkeen päätin yllättää lapset kurpitsalettulounaalla. Ohjeeksi sovelsin Luomuruokaa lapselle -kirjan porkkanavohvelitaikinaa. Ja hyvin upposi puolukoiden kera -niin lapsille kuin äidillekin!