31.8.2012

Omenapie


Oi, mitä omenoita! Omenat ovat parhaimmillaan suoraan puusta napattuina. Vauvalle omenaa voi raastaa vaikkapa juuressoseen, puuron tai risoton sekaan. Viipaloidut, sitruunamehussa kieputetut omenat sopivat loistavasti koko perheen salaattiin. Näitä omenoita ei tarvitse kuoria!
Viikonlopun kunniaksi omenia voi piilottaa ihanaan, kannelliseen "Mummo Ankan" omenapiiraaseen. Piiraan voi tehdä kokonaan vehnäjauhoista, mutta rouheampaa makua ja kuitua piiraaseen tulee rukiista ja speltistä, niin kuin tässä.



Omenapie

Taikina
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 dl spelttirouhetta
0,5 tl suolaa
2 rkl (ruoko)sokeria
150 g kylmää voita
n. 0,75 dl kylmää vettä
Täyte
n. 1 kg happamia omenoita
1,75 dl hillosokeria
1 tl kanelia
ripaus suolaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl ruisjauhoja
2 rkl voita
Pinnalle
1-2 rkl kermaa tai vettä
n. 1 rkl (ruoko)sokeria

Aloita täytteestä. Kuori omenat ja poista siemenkota. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi ja sekoita joukkoon sokeri, kaneli, suola ja jauhot.
Tee sitten taikina. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää voi pieninä paloina joukkoon sormilla murustaen. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
Jaa taikina puoliksi ja pyöritä palloiksi. Toinen voi olla aavistuksen isompi. Kaaviloi isompi taikina leivinpaperien välissä ohueksi levyksi samalla hieman jauhottaen niin, että taikina peittää n. 24 cm vuoan pohjan ja reunat. Asettele taikina voideltuun vuokaan. Kauli toinen taikinapallo kanneksi.
Tee omenatäytteestä korkea keko pohjan päälle ja leikkaa pieniä voinokareita päälle. Koristele taikinakansi halutessasi pienillä muotilla, veitsellä tms. Nosta taikinakansi päälle ja nipistä reunat veden avulla kiinni.
Voitele piiraskansi kermalla tai vedellä ja ripottele päälle sokeria. Pistele pintaan tarvittaessa haarukalla höyryaukkoja.
Paista piirasta 200-asteisessa uunissa ensin noin 15 minuuttia ja jatka paistoa 175-asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

29.8.2012

Juuressipsit

Hei, nämä pitää muistaa! Tänään postilaatikkoon kolahtavassa Maku-lehdessä (4/2012, s. 83) oli loisto-ohje itse tehdyille sipseille! Porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta ja naurista! Osta ainekset luomuna ja kuivata lapsille maailman parhaat "sipsit" -ilman rasvaa!

Puuro on tähti!


Peruspuuroannosta voit ilostuttaa vaikkapa jääpalamuottiin pakastetulla porkkanasosetähdellä. Tulikuuma puuro jäähtyy hetkessä! Vielä sekaan muutama mustikka.

28.8.2012

Ruusu


Tiesitkö, että maamme kaikki ruusulajikkeet ovat syötäviä? Ei ihan vauvanruokaa sellaisenaan, mutta houkuttelevaa koko perheen arkiluksusta. Kokeile kukkia vaikkapa uunikalan koristeeksi, kesäiseen salaattiin tai vesikannuun. Helpoin tapa säilöä syötäviä kukkia on jäädyttää ne veden kanssa esimerkiksi jääpalalokerikossa ja sulattaa sitten tarpeen mukaan. Ruusun terälehdet ovat viehättäviä myös kuivattuina. Valkoinen osa terälehdestä on kitkerä, joten se kannattaa poistaa ennen syömistä.

Kukat ovat kohta tältä kesältä mennyttä, mutta kerääthän myös ravitsevat ja vitamiinipitoiset kiulukat! Tee ihanaa ruusunmarjasosetta vauvalle, kuivattuja ruusunmarjoja ja hyvää koko perheen ruusunmarjasoppaa.

* Muista, että kukkakaupan ruusut ovat usein tuholaismyrkyin käsiteltyjä, joten älä käytä niitä ruuanlaitossa.

27.8.2012

Avomaankurkut

Nyt on avomaankurkut valmiita! Kerää kurkut tumman vihreinä, napakoina ja melko pieninä, koska parhaimmat kurkut ovat 5-15 sentin mittaisia. Ylisuuret, kellastuneet ja pulskat kurkut ovat ylikypsiä.

Käytä avomaankurkkuja tuoreena tavallisen kurkun tapaan esimerkiksi keittoihin ja paistoksiin. Säilö kurkkuja myös talven varalle. Yksinkertainen, reilusti sokeria ja suolaa sisältävä herkkuohje on peräisin isotädiltä. Syö kurkkuja niin kohtuudella kuin voit!

Isotädin kurkut

3 kg avomaankurkkuja
1 kg sipulia
nippu tilliä
6 dl etikkaa
1 kg sokeria
0,5 dl suolaa

Viipaloi kurkut ja sipulit ohueksi. Hienonna joukkoon tilli. Kuumenna etikka kattilassa ja liuota joukkoon sokeri ja suola. Kaada kuuma liemi kurkkujen sekaan ja tölkitä kuumennettuihin purkkeihin.

* Makuja voit vaihdella vaikkapa valkosipulilla, inkiväärillä, mustaherukanlehdillä ja piparjuurella.

Persilja


Unohdin keväällä kylvää persiljansiemenet maahan, mutta onneksi yrtti on kaksivuotinen ja satoa on taas!

Tämän kiharaisen kähäräpersiljan lisäksi tunnettuja ovat silopersilja ja juuripersilja. Suosituin meillä Suomessa on kähärälehtipersilja, mutta nykyään suositaan myös hieman voimakkaampaa sileälehtistä persiljaa eli lehtipersiljaa. Ja lapset tykkää! Suoraan maasta nypittyinä suuhun menee isoja tupsuja persiljaa! Juuripersilja kasvattaa pitkiä ja kapeita juuria, aivan kuten porkkanat, ja niitä käytetään muiden juuresten tapaan. Muistaisinpa nämä keväällä.

Persiljaa voi käyttää yleisyrttinä erilaisiin keittoihin ja patoihin. Makunsa puolesta se sopii kaikkiin liha- ja kasvisruokiin, jopa kalalle. Myös munakkaat ja pastat saavat lisämakua silputusta persiljasta. Terveellistä persiljaa kannattaa sulloa myös esim. lasten voileipien väliin. Koristeeksi persilja sopii moniin ruokiin ja niin - samalla kun yrtti on koristeeksi - se on todellakin myös syötäväksi!

PS. Ylimääräset persiljapuntit kannatta kuivata tai silputa pakastimeen aivan kuten muutkin yrtit.

7 kk!


Pienestä, tuhisevasta nyytistä on kehittynyt omatoiminen, seurusteleva paapero. Syöttötuolissa istuminen onnistuu jo mainiosti. Samalla kun lusikka sujahtaa suuhun, on hauska taputtaa pöytää ja kiskoa ruokalappua! Ruokaa on myös hauska tunnustella itse. Kaikki mitä käteen sattuu, menee tietenkin suuhun. Annosmäärät ovat kasvaneet. Pienten maistiaisten sijaan puuroa uppoaa aamuisin ja iltaisin jo desin verran, lisäksi päiväruoat ja tissimaidot.

Aikaisintaan tässä iässä ruokalistalle voi ottaa soijatuotteita, kuten soijajauhoa, -rouhetta, -jogurttia ja tofua. Myös palkokasveja voi käyttää pieniä määriä hyvin kypsennettynä muiden ruokien seassa. Kasvimaidot voi ottaa ruoanvalmistukseen -veden sijaan puuron voi hauduttaa vaikka soijamaitoon. Kypsennettyjen ruokien rinnalla lapsi kannattaa totutella myös tuoremakuihin hienojen raasteiden ja soseiden muodossa. Ruokaan voi lisätä myös pienen lirauksen hyvää öljyä. Muutoin jatketaan aivan kuten tähänkin asti, monipuolisesti kasviksia, kalaa, lihaa ja kananmunaa perheen tottumusten mukaisesti. Pähkinöiden ja siementen suhteen tulee olla varovainen. Lue tarkemmin kaikesta Luomuruokaa lapselle -kirjasta!

26.8.2012

Steviaa suklaassa!


Äiti sai tuliaisia kauppareissulta! Stevialla makeutettua, belgialaista suklaata.
Maku on jännä. Ihanan tuttu suklaisuus, mutta aivan toisenlainen makeus kuin perinteisellä yli-imelällä sokerilla. Kyllä äitiä hemmotellaan!

25.8.2012

Kefiiri

Apua! Hyppysissäni on ex tempore -tilaamani kefiirinsiemen!

Kefiiri on alun perin Kaukasukselta ja Tiibetistä kotoisin oleva, tuhansia vuosia käytetty maitojuoma. Se valmistetaan lisäämällä lehmän- tai vuohenmaitoon kefiirinsiementä aikaisemmasta kefiirierästä ja antamalla juoman käydä. Suomalaisissa ruokakaupoissa kefiiriä ei myydä, muitta joistakin itä-eurooppalaisia ruokia myyvistä erikoisliikkeistä sitä voi ostaa. Viron tai Venäjän reissuilla kefiiriä voi myös löytää.

Kefiirin, aivan kuten muidenkin fermentoituneiden maitotuotteiden myönteisiin terveysvaikutuksiin on uskottu jo kauan. Kefiiri sisältää useita vitamiineja ja hivenaineita. Kefiirin väitetään hoitavan lukuisia sairauksia, pidentävän elinikää ja olevan hyväksi ruoansulatukselle. Myös kefiirin suhdetta allergioihin on tutkittu.

Kefiirinsiementä on mahdollista löytää Suomestakin. Siemen on sienimäistä, kukkakaalia muistuttavaa kasvustoa, joka sisältää bakteereita ja hiivoja. Usein käytettyjä ovat Lactobacillus acidophilus ja Saccharomyces kefir, mutta hiivojen ja bakteerien yhdistelmä vaihtelee.

Apua! Nyt tätä on kokeiltava?

Näin teet kefiiriä itse. Herättele maitojauheessa oleva siemen maitokylvyllä vuorokausi tai pari, välillä maitoa vaihtaen. Paras lämpötila kefiirin muodostumiseen on 21 astetta, viileämmässä prosessi on hitaampaa. Pane aktivoitunut siemen purkkiin ja täytä se homogenoimattomalla (luomu)maidolla (2-3 dl). Lisää maidon määrää sitä mukaa kun sieni kasvaa. Rasvaa kefiiriin saa kermalla. Mikäli kansi on tiivis, varo täyttämästä purkkia aivan täyteen, sillä käymisprosessissa vapautuu hiilidioksidia. Sulje kefiirisatsi ja anna seoksen hautua huoneenlämmössä vuorokauden, jolloin jogurttia muistuttava kefiiri on valmista. Jos et halua kefiiriin hiilidioksidia, peitä astia vain liinalla. Pidä kefiiriä huoneenlämmössä, samassa maidossa maksimissaan 72 tuntia. Lopputuloksesta tulee paras, kun ravistelet purkkia pari kertaa päivässä. Kun kefiiri muistuttaa viiliä, poimit sieni pois.Voit surauttaa seoksen mukavan tasaiseksi sauvasekoittimella. Kefiirin paksuutta voidaan vaihdella valmistusaikaa, lämpötilaa ja siemenen määrää muuttamalla. Muista, että sulkemalla kannen tiiiisti ja pidentämällä käymisaikaa, kefiiriin muodostuu alkoholia!

Kefiiristä on useita versioita, joissa maidon sijaan bakteerien kasvualustana käytetään jotain muuta nestettä. Vesikefiiri valmistetaan esimerkiksi veteen, johon kefiirinsiementen lisäksi käytetään hiukan sokeria ja joitakin kuivahedelmiä maun mukaan. Sitruuna estää haitallisten bakteerien pesiytymisen kefiirierään.

Raemaisen kefiirinsiemenen voi erottaa valmiin juoman pinnalta uutta viljelmää varten vaikkapa siivilällä. Siemen kasvaa käyttökerrasta toiseen, joten lopulta viljelmän voi jakaa kahteen osaan. Säilytä kefiirinsiementä jääkaapissa, jos haluat pitää taukoa kefiirin valmistamisesta. Maidossa siemen pärjää jääkaapissa viikonkin. Älä nosta kefiiriä jääkaappiin jäähtymään kefiirissään, vaan poimi sieni aina tuoreeseen maitoon ensin. Terve kefiirisieni on pullea ja joustava.

Lukuvinkkejä:
http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirpage.html
http://karppausjaperhe.blogspot.fi/search/label/KEFIIRI

23.8.2012

Moussaka


Mmmmm... Moussakaa! Kuullostaapa monimutkaiselta, mutta kaikkea muuta. Käytä vuokaan munakoison lisäksi vaikkapa perunaa tai kesäkurpitsaa. Lisämakua tomaatista ja yrteistä, ja päälle muhkeaa valkokastiketta! Juustolla höystettynä ruoka sopii vasta noin vuoden ikäisille, mutta korvaamalla valkokastikkeen tomaattikastikkeella tätä kepeää uuniruokaa voi mainiosta syödä pienemmätkin.

Kokeile vaikkapa tätä:
http://www.maku.fi/resepti/kreetalainen-moussaka#axzz24H12yI8H

22.8.2012

Hillo


Nyt on paras aika säilöä kesämakuja! Pakastamalla marjat vältät runsaan sokerimäärän, mutta kiinteärakenteisiin hilloihin sokeria kyllä tarvitsee. Annostele valmista hilloa siis pienellä lusikalla. Hillosilmällä voit silloin tällöin maustaa niin jogurtin, puuron kuin pannaritkin, ja lisäksi tuoreita marjoja pakastimesta!

Perinteisen, yksinkertaisen kotihillon voit valmistaa joko tavallisesta (luomu)sokerista tai hillosokerista. Tavallista sokeria käytettäessä vettä ja sokeria kannattaa ensin keittää noin 10 minuuttia, kunnes liemi on kirkasta ja lankamaista. Lisää sitten marjat ja keitä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Hillosokeria käytettäessä lisää ensin vesi ja marjat kattilaan, ja lisää hillosokeri vasta kun höyryä muodostuu. Muista purkittaa hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin ja sulje kiehuvaan veteen kastetuilla kansilla. Jäähdytä ja säilytä viileässä.

Marjahillo
n. 4 l (1 kg) marjoja (esim. herukka)
1-3 dl vettä
6-7 dl sokeria

21.8.2012

Piparjuuri


Piparjuuri on monivuotinen ja kookas kasvi, joka voi kasvaa jopa puolitoista metriseksi. Sukua piparjuuri on sinapille ja kaaleille. Sen juurta käytetään mausteena ja myös lehdet ovat syötäviä.

Heti maasta nostettuna piparjuuri on jokseenkin hajuton, mutta raastettaessa juurta rikkoutuneista soluista vapautuvat entsyymit hajottavat juuren sisältämää sinigriiniä, jolloin syntyy limakalvoja ja silmiä ärsyttävää sinappiöljyä. Raastettu piparjuuri on hyvä käyttää pian ja kuumentamatta, koska ilman ja lämmön vaikutuksesta se menettää nopeasti terävyytensä ja muuttuu epämiellyttävän kitkerän makuiseksi. Erityisen hyvin piparjuuren maku sopii kalalle ja kasviksille. Toki olen kokeillut piparjuurta myös esimerkiksi mustikkapiirakkaan - ja maku oli yllättävän hyvä! Käytä piparjuurta koko perheen ruokiin muutama raapaisu kerrallaan.

Piparjuuri lisääntyy tehokkaasti puoleksi multaan upotetusta juuripistokkaasta, joten se myös villiintyy helposti. Ärhäkän herkullisesta piparjuuresta voit näin saada myös ärhäkän riesan puutarhaasi!

19.8.2012

Variksenmarja


Variksenmarjat eli kaarnikat kasvavat parhaillaan runsaina, helppokeruisina mättäinä ympäri Suomen. Miedosta variksenmarjasta voi tehdä sellaisenaan vaikkapa mehua, mutta sitä voi yhdistää myös muihin marjoihin kuten mustikkaan tai herukoihin. "Vaakkumehu" on yksi suosikeistani!

Variksenmarjat sisältävät runsaasti vitamiineja ja kuituja ja niiden kokonaisflavonoidimäärä on suurempi kuin millään muulla kotimaisella marjallamme. Pohjoisessa variksenmarja on ollut kautta aikojen tärkeä C-vitamiinin  lähde ja mauste. Kokeilkaapas vaikka lihapatoihin!

"Räkätit"


18.8.2012

Orvokit


Kaikki tuntevat tämän pitkään kesällä kukkivan kukkasen! Orvokit on orvokkikasveihin kuuluva kasvisuku, johon kuuluu 400–500 lajia. Useimmat orvokit viihtyvät kosteissa ja varjoisissa paikoissa, kuten puiden ja pensaiden alla.

Orvokeilla on tyypillisesti sydämenmuotoiset lehdet ja epäsymmetriset, viisiterälehtiset kukat, joissa yksi iso terälehti suuntautuu alaspäin ja loput neljä ovat pareittain symmetriset sen yläpuolella. 

Mutta oletko maistanut orvokkia? Näitä kukkia voi syödä!

16.8.2012

Mikä tämä on?


Puutarhurilla ovat menneet siemenet ja nimikoinnit sekaisin. Joten kysymys kuuluu, mikä tämä on?

Mansikoita


Vielä löytyy pensaista näitä ihania ja isoja mansikanmollukoita! Säilö kesän viimeiset mansikat pian. Viimeiset mansikat ovat mehukkaita ja sopivatkin hyvin vaikka mansikkamehuun.

15.8.2012

Mustikoita




Nyt on mustikoita! Nyt kannattaa kyykkiä -mustikat varvuista poimureihin ja puhtaaksi! Marjaisat välipalat ja jälkiruoat, kuten marjakätköt s. 122 ja mustikkamuffinit s. 124 löydät Luomuruokaa lapselle -kirjasta. Muussaa muutama mustikka myös vaikkapa vauvan porkkanasoseen joukkoon.
Ihanaa kesä, ihanaa!

14.8.2012

Lipstikka eli liperi


Mmmmm lipstikkaa, maistelee rakas tyttäreni sulloessaan kuivurissa kuivaneita lehtiä lasipurkkeihin. Yleensä lipstikkaa joko vihataan tai rakastetaan. Itse tykkään!

Puutarhassa lipstikkapuskat voivat pöhähtää jopa parimetrisiksi, joten syötävää riittää. Tuoreena lipstikasta voi tehdä vaikkapa keittoa,
http://www.ruokala.net/resepti/lipstikkakeitto tai sitä voi kuivata. Kuivattuna lipstikkaa voi käyttää mausteena ympäri vuoden. Lihaisan maun vuoksi se sopii erityisesti kaikkiin liemiin ja kastikkeisiin. Toki lipstikkaa voi murustella myös vaikka sienipiiraaseen tai lihapullataikinaan.

Kreikkalaiset ja roomalaiset ovat aikoinaan käyttäneet lipstikkaa lääkinnällisiin tarkoituksiin ja mikä huvittavinta, myös deodoranttina!

11.8.2012

Stevia


Yritimme muutama vuosi sitten kotikasvattaa Steviaa siemenestä, mutta siemenet eivät itäneet ja steviainnostuksemme lopahti. Nyt näitä valmiita kasveja on jo tupsahtanut taimitarhoille!

Yhden Stevia kasvisuvun kasvin, Stevia rebaudianan, lehdistä saadaan steviolin glykosideistä koostuvaa tiivistettä, joka on jopa 300 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri ilman huikeita energiamääriä. Ja hui, siltä se maistuukin! Pieni lehdenpala suuhun ja koko suu menee pienellä viiveellä makeudesta sekaisin!

Steviaa kasvaa luonnonvaraisena Paraguayssa, mutta sitä viljellään myös esimerkiksi Brasiliassa, Thaimaassa ja Kiinassa. Makeutusaineena kasvia on käytetty Japanissa jo vuodesta 1970.  Euroopan komissio hyväksyi stevian käytön makeutusaineena marraskuussa 2011, ja steviaa voikin jo bongata esim. juomapulloista. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n asiantuntijoiden suositusten mukaan steviosidien päivittäisen saannin ei tulisi ylittää 4 milligrammaa/painokilogrammaa päivässa. 10 kg lapsen stevia-annos tulisi siis jäädä alle 40 mg eli 0,04 g päivässä.

Stevian käyttö perheessämme on vielä alkutekijöissään, mutta tokihan tätä on kokeiltava! Lehdet voi mainiosti kuivata ja näin lehtiä voi varovasti murustella kaikkiin lisämakeutta vaativiin ruokiin ja juomiin. Entäs leivontaan? Ja säilöntään? Normaalisti paljon sokeria sisältäviin mehuihin ja hilloihin kasvia tekisi erityisesti mieli kokeilla. Ja kyllä, Stevialla voisi makeuttaa hillot ja mehut, mutta koska kasvi ei ole säilöntäaine, säilyvyys olisi ratkaistava jotenkin muuten.

Hei rakkaat blogini lukijat, hyvät steviankäyttövinkit kiertoon, kiitos!

10.8.2012

Hyötykasvikuivuri


Nyt kannattaa kuivata! Oletko kokeillut hyötykasvikuivuria? Kuivattavaksi käy melkein mikä ruoka-aine tahansa, joka mahtuu usein melko pienikokoiseen kuivuriin. Kokeile rohkeasti, esimerkiksi omenaviipaleet, sienet, ruusunmarjat ja yrtit kuivuvat mahtavasti! Kuvassa kuivavat mintunlehdet. Kuivaamisella aineksista tulee kevyitä, jolloin ne mahtuvat pieneen tilaan ja säilyvät pitkään. Murustele näin makuja lasten ja koko perheen ruokiin pitkin talvea!

Kuivaaminen sinänsä on hyvin vanha menetelmä, jota on käytetty elintarvikkeiden säilömiseksi. Aiemmin kuivaus on tapahtunut normaaleissa lämpimissä ja kuivissa huonetiloissa, esimerkiksi kattoon ripustettujen orsien tai häkkien avulla. Nykyaikainen hyötykasvikuivuri on sähkökäyttöinen laite, joka kuivaa ruoka-aineita eli poistaa niistä vettä. Kuivaamisen kotikonsteja on myös sähköuunissa kuivaaminen luukku hieman raollaan. Jätä vaikka puinen kapusta luukun väliin. Muihin menetelmiin verrattuna hyötykasvikuivuri on nopeampi ja käytössä edullisempi. Kuivaustulos on myös tasalaatuinen laitteen tarkan lämpötilojen säädön ja ilmavirtaa ohjaavan rakenteen vuoksi.

8.8.2012

Apua, nälkä!


Kotiinpaluu lomareissulta, tyhjä jääkaappi, järisyttävä päänsärky ja ruokaa huutavat lapset. Onneksi talossa on munia, pihalla yrttejä ja kasviksia pakastimessa. Kasvikset pannulle, munakasseos hyytymään ja yrtit pinnalle! Vauvan porkkanasosetta on onneksi pakastimessa. Vähän kypsää kananmunaa pannulta sekaan ja aavistus hienonnettua basilikaa. Huh. Kohta helpottaa.

Metsämansikat


Tiesitkö?
Metsämansikka eli ahomansikka oli 1800-luvun ja 1900-luvun taitteessa tärkeä talousmarja, jota myytiin toreilla ja niistä valmistettiin jopa ruokaa.

Nykyään metsämansikat ovat harvinaista herkkua, jotka on paras nauttia sellaisenaan tai heti heinään pujottamisen jälkeen. Kuumentamista metsämansikat eivät kestä niiden sisältämien aromiaineiden vuoksi vaan maku kitkeröityy. Nauti siis mansikoista sellaisenaan tai kokeile mansikkamaitoa!

Pienillä lapsilla mansikoiden syöminen voi aiheuttaa allergisen reaktion, ihottuman tai kuumetta, joten aloita mansikkamaistiaiset varovasti vasta 6-7 kk jälkeen. Jo puolikas suuhun rutistettu metsämansikka saa pikkusuun iloisesti irvistelemään.