29.4.2012

Makeaa mahlaa


Mahla-aika on parhaimmillaan ja yhdestä pienestäkin koivusta valuu vuorokaudessa noin 5 litraa hyvää ja terveellistä maitiaisnestettä! Mahlan virtaus alkaa, kun maa sulaa ja puiden vedenotto alkaa. Mahlassa maistuu puun kasvulleen varastoimat ravintoaineet, kuten luonnon omat sokerit, valkuaisaineet, kivennäis- ja hivenaineet.
Mahlan valutus on sinänsä yksinkertaista. Puuhun porataan muoviletkun (n. 10 mm) mentävä reikä ja mahla juoksutetaan puhtaan letkun läpi puhtaaseen astiaan. Meillä on käytössä kymmenen litran muoviämpäri, jonka kannen keskelle on tehty letkulle sopiva reikä. Sopii harrastelijakäyttöön mainiosti. Valutusastia kannattaa pitää varjoisassa paikassa, ettei aurinko lämmitä mahlaa turhaan (max +5 astetta). Illasta aamuun mahlaa valuu jo hyvin. Porausreikä tukkeutuu itsestään mahlan sokereista, joten esimerkiksi ennen suositeltua puutappia ei tarvita. 
Muista, että mahlan valutukseen on oltava aina maanomistajan lupa ja että valutus on hoidettava hygieenisesti. Mahla on helposti pilaantuvaa ja parhaimmilta se maistuukin suoraan puun juurella. Jääkaapissa mahlaa voi säilyttää 2-5 päivää, mutta ylimääräisen mahlan voi myös pakastaa vaikka jääpaloiksi erilaisten juomien sekaan. Mikäli kärsivällisyys riittää, kokeile keittää mahlasiirappia lettujen seuraksi. 10 litrasta mahlaa saat reilun desin valmista siirappia!


Saisiko olla simaa?

Vedestä, sokerista, sitruunasta ja hiivasta perinteisesti valmistettu sima on rusinoineen ihana vappujuoma -ainakin aikuisille! Siman alkoholipitoisuus (noin 1 til %) vaihtelee valmistustavan ja olosuhteiden mukaan paljonkin, mutta alkoholia käyttämällä valmistettuun juomaan toki syntyy. Tilavuusprosentti kertoo, montako millilitraa etyylialkoholia eli etanolia on 100 millilitrassa nestettä.
Simaa tarjoillaan monissa pientenkin lasten vappujuhlissa ja usein ei edes ajatella, että kyse on alkoholipitoisesta juomasta. Juhlahumussa olisi vähintäänkin syytä valvoa, kuinka monta pullollista lapset juovat!

Täysin alkoholiton vappujuoma syntyy helposti tuoreista (luomu!)sitrushedelmistä . Purista kannuun mehut noin kuudesta limetistä ja viidestä appelsiinista. Kaada päälle noin 3 dl vettä ja pari kolme ruokalusikallista sokeria. Sekoittele, kunnes sokeri liukenee ja tarkasta makeus. Anna juoman maustua jääkaapissa muutama tunti. Juomaa voi lisämaustaa esimerkiksi tuoreilla mintun lehdillä ja veden sijaan juomaan sopii jo valmiiksi makea koivun mahla.



27.4.2012

Mutakakkuja


Nyt jos joskus on mutakakkuaika! Kakkuja syntyy niin piharapakoissa kun keittiössäkin. Kokeile kepeää, mutta suklaista piirasohjetta Luomuruokaa lapselle -kirjan sivulta 188 tai tee tuhti suklaakakku vaikka vain äidille itselleen.

Äidin mutakakku

6 munaa
1,75 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
125 g voita
350 g tummaa suklaata 

Riko munat ja erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota sen jälkeen keltuaiset ja sokeri yhdessä, ja lisää seokseen jauhot.
Sulata voi kattilassa ja lisää sekaan paloiteltu suklaa. Anna sulaa rauhassa ja lisää sekaan reilu ruokalusikallinen vettä tipoitellen.
Sekoita keltuais -ja suklaaseos keskenään, ja nostele joukkoon lopuksi valkuaisvaahto.
Levitä taikina voideltuun, jauhotettuun, halkaisijaltaan n. 24 cm vuokaan. Paista kakkua 225 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes kakku on juuri ja juuri jämähtänyt. Sopivasti paistunut kakku on sisältä ihanan tahmea.
Maistele kakkua luomukermavaahdon kera!
* Voit maustaa kakkutaikinan esimerkiksi raastetulla appelsiinin kuorella tai espressokahvijauheen muruilla.

Raparperirakkautta



Hehkuvan punaiset raparperit pilkistävät keväällä jo lumen alta! Kasvun kiihdyttämiseksi ja sadon nopeuttamiseksi voit peittää ensimmäiset alut kasvuharsolla.

Yli 1-vuotiaalle rapaperia voi tarjota esimerkiksi vispipuuron tai kiisselin muodossa. Makuun voi yhdistää erilaisia marjoja ja hedelmiä. Raparperin oksaalihappo sitoo elimistön soluista kalsiumia, joten muista tarjota raparperiruokien kanssa aina jotakin kalsiumpitoista kuten maitoa tai jogurttia.



Riemua kasvimaalla

Lasten möyriessä kasvimaalla mullasta löytyi viime kesäisiä, maahan
jääneitä porkkanoita ja palsternakkoja. Äiti tehdään näistä ruokaa,
hihkui Viljo. Ai että odottavan aika on pitkä.

Vielä pitää odottaa, että maa kuivahtaa ennen muokkausta ja kompostin
sekoittamista maahan. Sitten vasta kylvetään siemenet. Olisinpa
muistanut juuresten syyskylvön, niin kuin äitini! Kevätkylvöön
verrattuna sato aikaistuisi ja oman maan sadosta pääsisi nauttimaan jo
aikaisemmin. Perunat sentään on itämässä, jotta uusia perunoita
saadaan juhannuksena.

Onneksi viime keväänä tilasin innoissani niin paljon siemenpusseja,
että vieläkin on ollut varastossa siemeniä kaaleista kurpitsoihin.
Pitkästä siementilauslistasta kiitos myös miehelleni.
Lajikevalinnoissa olemme suosineet mahdollisimman vanhoja,
luonnonmukaisesti tuotettuja vihannesten ja yrttien siemeniä. Tänä
vuonna tekisi mieli kokeilla mustajuurta.

http://www.hyotykasviyhdistys.fi

Tykkää kirjasta facebookissa!

http://www.facebook.com/pages/Luomuruokaa-lapselle-Vauvaperheen-keittokirja/352837461432543

26.4.2012

Blogiuutisia

Blogi täydentyy vähitellen uusilla resepteillä, kuvilla ja jutuilla niin luomuruoan kuin koko vauvailun maailmasta. Arjen ruokahässäkässä esimerkiksi funtsitaan, miten kiukutteleva lapsii viihtyy syöttötuolissa ja mitä keksiä lapselle, joka ei yksinkertaisesti syö. Kaikkea uutta ja virkistävää tulossa kaikkien vauvaperheiden iloksi!

23.4.2012

Kirjauutuus!

http://www.moreenikustannus.fi/Products.asp?document_id=745

Vihdoin ja viimeinen, tunteita tulvivien raskaushormonimyllerrysten ja kipristävien supistusten jälkeen, on syntynyt uusi kirjavauva. Tervetuloa maailmaan esikoiseni, Luomuruokaa lapselle - Vauvaperheen keittokirja! Toivottavasti kirja on mukana monissa värikkäissä, tunnelmallisissa ja maukkaissa keittiöhetkissä. Kuten kotitalousopettajakonkarit konsanaan, sujauta kirjan avoin reseptiaukeama kirkkaaseen, roiskeilta suojaavaan muovipussiin kokkailujen ajaksi. Näin sivut ovat kauniita vielä, kun nautit niistä kodin pehmeimmässä lukunurkassa. Erityiskiitos loistavasta valokuvausduunista Sadulle. Hip hei hurraa,  Satu Nyström!