10.9.2012

Mehuasemalle!


Hallaöitä tulossa! Maailman paras tapa hoidella iso omenasato on puristaa mehua. Mukaan tarvitset vain puhtaita pulloja ja omenat. Toki pulloja myydään myös asemilla. Omenat pestään ja puristetaan, jonka jälkeen voit itse valuttaa mehun pulloihin - joko tuoreena tai pastöroituna.

Itse pidän eniten tuoremehusta, mutta varsinkin pienille lapsille tarjottavan mehun on hyvä olla mahdollisten epäpuhtauksien välttämiseksi pastöroitua.

* Tuoremehu säilyy pakastettuna, mutta mehu pitää pakastaa mahdollisimman nopeasti. Sulatettu mehu säilyy jääkaapissa 4-5 päivää.
* Pastöroinnissa mehu kuumennetaan yli +80 C. Pullot säilyvät huoneenlämmössä noin vuoden,
mutta suositeltavaa on viileä ja pimeä säilytyspaikka. Avattuna säilytettävä jääkaapissa.     
Mehua omenoista saa noin 0,7 l/kg omenia. Aika hyvä määrä mielestäni! Kiinteä omena antaa paremmin mehua kuin jauhoinen. Hintaa mehulle tulee vajaat 1e/l, joten laatuun nähden todella kohtuullista.
Lisätty C-vitamiini eli askorbiinihappo parantaa mehun säilyvyyttä ja pitää mehun vaaleana,
mutta tällainen keinotekoinen vitamiinipulverilisäys ei mielestäni ole ollenkaan välttämätöntä.

HUOM! Joillakin asemilla puristetaan mehua myös marjoista! Voit kerätä pakastimeen kypsymistahdissa esimerkiksi luumuja, aroniaa ja kriikunoita. Pakasta sato vaikkapa muovipusseissa ja vie kerralla mehuasemalle.

Marjamehu tehdään entsymoimalla, joten saanti on jopa yli 90%. Kysy lisää esim.
http://www.isnas.fi/categories.asp?document_id=2359&cat_id=1332

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti